Hoe denkt Nederland over de NAVO?

Resultaten opinieonderzoek over de NAVO bekend: publieke steun blijft groot

 

In opdracht van de Atlantische Commissie is er onderzoek gedaan naar steun voor de NAVO in de Nederlandse publieke opinie. Dit onderzoek werd begin april 2019 uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar, met behulp van een gerichte enquête. Uit de onderstaande uitkomsten van het onderzoek komt als belangrijkste conclusie naar voren dat de steun voor de NAVO onder Nederlanders onverminderd groot blijft.

 

De meest opvallende conclusies uit het opinieonderzoek zijn als volgt*:

 

 

 

Bijna driekwart van de Nederlanders (73%) beschouwt het lidmaatschap van de NAVO als van belang voor de Nederlandse veiligheid. Een op de zes (16%) is het hier niet mee eens.

Bijna de helft van de Nederlanders beschouwt de NAVO als nodig (46%) en een bijna even grote groep beschouwt de NAVO als een noodzakelijk kwaad (40%). Slechts een klein percentage ziet de NAVO als nauwelijks nodig (3%) of overbodig (3%).
Meer dan zeven op de tien Nederlanders (71%) beschouwt het Artikel 5 principe (een gewapende aanval tegen één NAVO lidstaat is een aanval op alle lidstaten) als een tamelijk tot zeer positief gegeven.

Meer dan de helft van de Nederlanders (59%) vindt dat de NAVO een positieve bedrage levert aan de relatie tussen Nederland en Amerika.

Wel vinden zeven op de tien Nederlanders (70%) dat met de Amerikaanse regering-Trump Europa niet langer kan rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de Verenigde Staten. Een op de zeven (15%) is het hier niet mee eens.

De verdere resultaten van het onderzoek zijn hier terug te vinden.

 

*De hier gevisualiseerde resultaten kunnen iets afwijken van het precieze resultaat uit het onderzoek ten behoeve van de weergave.

>>> Terug naar het overzicht
partners
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.