Nieuws & Programma's

American power and the cloak of idealism

Op 30 september organiseert de Atlantische Commissie een online programma met Sebastian Reyn, met als thema:

 

American power and the cloak of idealism.

The 'great quarrel' between Charles de Gaulle and Uncle Sam

 

In zijn boek American Power and the Cloak of Idealism, uitgegeven door de Atlantische Commissie, gaat Sebastian Reyn in op het geopolitieke denken van de Franse staatsman De Gaulle en zijn dialoog - vaak een twistgesprek - met de Verenigde Staten. Dat gedachtegoed en die dialoog zijn, in een tijd waarin internationale tegenstellingen scherper worden en Europese landen meer voor zichzelf moeten opkomen, nog altijd zeer relevant.  Naast Reyn spreekt Paul Brill over de paralellen tussen het verleden en het heden.

 

Sebastian Reyn is plaatsvervangend directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). In het verleden bekleedde hij verschillende posities binnen het Ministerie van Defensie. Hij kreeg zijn Ph.D Cum Laude bij de Universiteit Leiden voor zijn onderzoek naar historische Amerikaans-Franse verhoudingen. Paul Brill is werkzaam als buitenlandcommentator en columnist bij Het Parool. Deze bijeenkomst wordt gemodereerd door Bram Boxhoorn, directeur van de Atlantische Commissie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U kunt zich via onderstaand registratieformulier aanmelden voor de bijeenkomst. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging. De streaming link wordt de dag vóór het programma verzonden.

 

Dit online programma start om 16:00 uur en zal ongeveer één uur duren. Het programma is in het Nederlands. De bijeenkomst wordt gestreamd op de Facebookpagina én het Youtubekanaal van de Atlantische Commissie. U ontvangt de streamlink op de dag vóór het evenement.  Op het registratieformulier is het daarnaast mogelijk om eventuele vragen in te sturen. Na uw inschrijving ontvangt u een bevestigingsmail.

 

De uiterste aanmelddatum is 29 september. Wanneer u een vraag wilt insturen voor de sprekers, vragen wij dit 25 september te doen.

 

Aanmelden

 

Datum:

Woensdag, 30 september

Tijd:

16.00-17.00 uur

Sprekers

Sebastiaan Reyn (MIVD), Paul Brill (Het Parool)

Moderator:

Bram Boxhoorn (Atlantische Commissie)

Location:

Livestream: Youtube & Facebook

 

Atlantisch Perspectief 2020 nr. 4

Special Edition:
Uncovering an unseen nemesis

 

DEN HAAG – Wie is de onzichtbare, ongrijpbare en verborgen tegenstander? Wat doet hij, wie is hij en wat wil hij? Dit volledig Engelstalige nummer van Atlantisch Perspectief probeert antwoord te geven op deze vragen en gaat vrijwel in zijn geheel over het onzichtbare strijdperk: cyberspace.

 

Jamie Shea, oud-NAVO-topman, geeft een uitgebreid overzicht over hoe het bondgenootschap het doet in dit domein. Volgens hem liggen er kansen, uitdagingen, maar ook gevaren op de loer waar de NAVO volgens Shea veel beter op moet anticiperen. Gevaren ziet ook cyber-expert James Shires. Met name op het gebied van hacking and leaking. Het ‘spelen’ met informatie en het beïnvloeden van samenlevingen door anti-westerse mogendheden is volgens Shires misschien wel hét grote gevaar.

 

Een belangrijke vraag is alleen: van wie is het cyberdomein eigenlijk? Anouk Vos vindt dat grote bedrijven een enorme verantwoordelijkheid hebben in het veilig houden van de digitale wereld. Omdat bijna alles computer gestuurd is, zijn er bijna geen terugvalopties meer na een cyberaanval op bijvoorbeeld een energiecentrale. Een groot probleem is volgens haar dat niet overheden, maar techgiganten het feitelijk voor het zeggen hebben in cyberspace. Peter Pijpers en Kraesten Arnold leggen op hun beurt uit hoe een aanval, bijvoorbeeld op een energiecentrale, feitelijk in zijn werk gaat.

 

Op zijn beurt geeft Paul Ducheine uitleg over hoe aanvallen in het cyberdomein juridisch werken. Is een verstoring of een aanval de actie van een ‘gewone’ crimineel of de actie van een staat? Daarop aansluitend pleit Lonneke Peperkamp voor duidelijke (internationale) juridische afspraken over activiteiten in de ruimte. Want een cyberaanval in de ruimte, bijvoorbeeld op een satelliet, kan zomaar doorslaan in een conventioneel conflict. Kunnen we in de onzichtbare en de zichtbare wereld nog wel rekenen op de Amerikanen? In het laatste artikel van deze uitgave van Atlantisch Perspectief gaat Ruud van Dijk uitgebreid in op het recente AIV-advies. 

Bekijk hier een overzicht van de artikelen uit dit nummer
 

November 3rd and American foreign policy

On September 22, the Netherlands Atlantic Association organizes a hybrid program with American political expert Ivo Daalder:

 

November 3rd and American foreign policy

 

This program focuses on American foreign policy in the face of the upcoming presidential election in November.

 

As of September, 2020 has shown itself to be a dynamic year. COVID-19 rages through American cities and leaves a serious mark on the American economy. Predictions about economic recovery are bleak. Demonstrations and riots have led to an attitude of mistrust towards the authorities. Internationally, the U.S. is involved in a trade war with an increasingly assertive China, while its influence over the European Union decreases. Meanwhile, the campaigns for the presidential election drag on. President Trump and Senator Biden try to gather as much support as possible. How will the outcome of the election change the face of American foreign policy? Will Trump or Biden, when elected, be able to cope with the economic challenges?

 

Ivo Daalder is the President of the Chicago Council on Global Affairs. He was the U.S. Ambassador to NATO from 2009 to 2013. He was also connected to the Brookings Institution as a senior fellow. The program will be moderated by diplomatic expert Robert van de Roer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Wikimedia Commons/Cherie Cullen

 

The program will be streamed live on the Youtube and Facebook channels of the Netherlands Atlantic Association. The meeting starts at 16.00 hours (Central European Time) and will last for approximately one hour. It is possible to share your questions beforehand on the registration form. During the meeting it is also possible to submit questions while using the chat box of the livestream. The deadline for registration for the program is September 21. However, if you would like to share your questions beforehand, you need to register not later than Friday, September 18. After signing up you will receive a confirmation by email.

 

A streaming link will follow later. Be sure to check your spambox for this link. This program will also be recorded. The recording will be shared on our website and on our social media outlets.

 

In preparation of the program, read how Democrats and Republicans differ on foreign policy issues according to the 2020 Chicago Council Survey.

 

Register

 

Date:

Tuesday, September 22, 2020

Time:

16.00-17.00 CET                    

Speaker:

Ivo Daalder (President of the Chicago Council on Global Affairs)

Moderator:

Robert van de Roer (Diplomatic expert and moderator on world affairs)

Location:

Livestream: Youtube & Facebook

 

Atlantic Perspectives aflevering 3: COVID-19 en de toekomst van de NAVO

De impact van de coronacrisis is groot, heel groot. Wat is de invloed van de pandemie op de geopolitieke verhoudingen? In onze derde en laatste aflevering van onze serie Atlantic Perspectives gaan vijf internationale experts, twee uit de VS en drie uit Europa, in op de rol van COVID-19 op de toekomst van de NAVO. Klik hier om de video te bekijken op ons Youtube-kanaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviews:
 
Bram Boxhoorn
Directeur Atlantische Commissie 

Videoproductie:

Joris Hentenaar
Televisieregisseur, cameraman en video-editor
 
Experts:
 
Ann-Sofie Dahl (Zweden)
Associate Professor/Senior Fellow Atlantic Council VS
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/ann-sofie-dahl-2371607/

Hans Binnendijk (Verenigde Staten)
Senior onderzoeker trans-Atlantische veiligheidsstudies/Atlantic Council VS
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/hans-binnendijk-8061827/
 
Kate Bundt (Noorwegen)
Secretaris-generaal Atlantic Council Noorwegen
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/kate-hansen-bundt-638a3362/

Stan Sloan (Verenigde Staten)
Senior onderzoeker trans-Atlantische betrekkingen/ Senior Fellow Atlantic Council VS.
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/stanley-sloan-4973ba/
 
Margarita Mathiopoulos (Duitsland)
President denktank Aspide Technology UK. ltd (Londen/Berlijn/Washington DC/Beijing)

Website: http://www.mathiopoulos.com/en/

 

Atlantic Perspectives aflevering 2: COVID-19 en de Amerikaanse positie in de wereld

De impact van de coronacrisis is groot, heel groot. Wat is de invloed van de pandemie op de geopolitieke verhoudingen? In de tweede aflevering van onze serie Atlantic Perspectives gaan vijf internationale experts, twee uit de VS en drie uit Europa, in op de rol van COVID-19 en de positie van de Verenigde Staten in de wereld. Klik hier om de video te bekijken op ons Youtube-kanaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviews:
 
Bram Boxhoorn
Directeur Atlantische Commissie 

Videoproductie:

Joris Hentenaar
Televisieregisseur, cameraman en video-editor
 
Experts:
 
Ann-Sofie Dahl (Zweden)
Associate Professor/Senior Fellow Atlantic Council VS
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/ann-sofie-dahl-2371607/

Hans Binnendijk (Verenigde Staten)
Senior onderzoeker trans-Atlantische veiligheidsstudies/Atlantic Council VS
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/hans-binnendijk-8061827/
 
Kate Bundt (Noorwegen)
Secretaris-generaal Atlantic Council Noorwegen
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/kate-hansen-bundt-638a3362/

Stan Sloan (Verenigde Staten)
Senior onderzoeker trans-Atlantische betrekkingen/ Senior Fellow Atlantic Council VS.
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/stanley-sloan-4973ba/
 
Margarita Mathiopoulos (Duitsland)
President denktank Aspide Technology UK. ltd (Londen/Berlijn/Washington DC/Beijing)

 

Atlantic Perspectives aflevering 1: Experts over COVID-19 en de trans-Atlantische relaties

De impact van de coronacrisis is groot, heel groot. Wat is de invloed van de pandemie op de geopolitieke verhoudingen? In de eerste aflevering van onze driedelige serie Atlantic Perspectives gaan vijf internationale experts, twee uit de VS en drie uit Europa, in op de rol van COVID-19 in de internationale en trans-Atlantische betrekkingen. Klik hier om de aflevering te bekijken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviews:
 
Bram Boxhoorn
Directeur Atlantische Commissie 

Videoproductie:

Joris Hentenaar
Televisieregisseur, cameraman en video-editor
 
Experts:
 
Ann-Sofie Dahl (Zweden)
Associate Professor/Senior Fellow Atlantic Council VS
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ann-sofie-dahl-2371607/

Hans Binnendijk (Verenigde Staten)
Senior onderzoeker trans-Atlantische veiligheidsstudies/Atlantic Council VS
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/hans-binnendijk-8061827/
 
Kate Bundt (Noorwegen)
Secretaris-generaal Atlantic Council Noorwegen
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/kate-hansen-bundt-638a3362/

Stan Sloan (Verenigde Staten)
Senior onderzoeker trans-Atlantische betrekkingen/Senior Fellow Atlantic Council VS.
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/stanley-sloan-4973ba/
 
Margarita Mathiopoulos (Duitsland)
President denktank Aspide Technology UK. ltd (Londen/Berlijn/Washington DC/Beijing)
Website: http://www.mathiopoulos.com/en/ 

 

23-06-2020

>>> Online: The U.S. presidential election 2020

11-06-2020

>>> Online: a conversation about the UK-NL relationship with Ambassador Peter Wilson

07-05-2020

>>> Online: What did the 'Sixties' bring us: Liberation or Confusion?

08-04-2020

>>> Online: The impact of the COVID-19 crisis in the U.S. and on the trans-Atlantic relationship

10-02-2020

>>> Public Meeting: The UK and the EUs future relationship what are the major political and economic issues and changes ahead of us?

09-12-2019

>>> Directeur Bram Boxhoorn bij OVT NPO Radio 1

19-09-2019

>>> Publieksbijeenkomst met Ed Kronenburg

17-09-2019

>>> Lezing: Mark Rutte

04-06-2019

>>> Seminar: Transatlantic Relations

03-06-2019

>>> Public Meeting: China, the West and the Rest
partners
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.