Laatste nieuws

Debat: Geopolitiek en Defensie

Op dinsdag 11 april organiseert de Atlantische Commissie in samenwerking met de wetenschappelijke bureaus van VVD, PvdA, CDA en D66 een debat over

 

Geopolitiek en Defensie

 

Op 8 maart jl. verscheen bij de TeldersStichting (het wetenschappelijk bureau van de VVD) het rapport ‘Geopolitiek en Defensie. Pal staan voor vrijheid en veiligheid’. Deze publicatie is een vanuit liberaal perspectief geschreven visie op het Nederlandse veiligheids- en defensiebeleid.

 

Tijdens dit debat discussiëren enkele auteurs van het rapport met vertegenwoordigers van andere wetenschappelijke bureaus van politieke partijen over de uitkomsten en aanbevelingen.

 

U kunt zich hieronder aanmelden voor het bijwonen van het debat.

 

Datum:

dinsdag 11 april

Sprekers:

  • Vertegenwoordiger van de NAVO (uitgenodigd)
  • Ida van Veldhuizen (TeldersStichting)
  • Frans Osinga (TeldersStichting)
  • Theo Brinkel (Wetenschappelijk Instituut voor het CDA)
  • René Cuperus (Wiardi Beckman Stichting)
  • Joost Sneller (Hans van Mierlo Stichting)

Moderator:

Ton van Loon (bestuurslid Atlantische Commissie)

Programma:

16.30-17.00 uur: Registratie en ontvangst met koffie en thee

17.00-19.00 uur: Inleidingen gevolgd door debat

19.00-19.30 uur: Receptie

Locatie:

Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag

 

Public Meeting with Jan Swillens

On Monday, 3 April, the Netherlands Atlantic Association and the Royal Netherlands Society for Military Art and Science (KVBK) organize a program with Brigadier General Jan Swillens, Commander of the 43 Mechanized Brigade of the Royal Netherlands Army. His introduction is entitled:

 

“Together we stand, together we shield…therefore together we train”

Some insights in the future of land warfare

 

General Swillens commanded the large Bison Drawsko land exercise in Poland in January and February of this year in which some 4,500 soldiers from six NATO member states participated. The main purpose of the exercise was to practice defensive and offensive operations on a brigade level; improving international cooperation was another goal. It was no coincidence that this exercise was held in Central Europe. It served both as a reassurance for the Central European NATO members and as a warning to Russia that NATO is determined to defend its territory.

 

Please register below, if you would like to attend.

 

Date:

Monday, 3 April 2017

Speaker:

Jan Swillens (Commander, 43 Mechanized Brigade, Royal Netherlands Army)

Moderator: Ton van Loon (Board Member, Netherlands Atlantic Association)

Program:

19.00-19.30 hrs.: Registration and coffee reception

19.30-21.00 hrs.: Introduction followed by discussion

21.00-21.30 hrs.: Reception

Location:

Press Centre ‘Nieuwspoort’, Lange Poten 10, The Hague

REGISTER

 

Seminar: Brexit and European Defence

On Tuesday, 21 March, the Netherlands Atlantic Association organized a program in Press Centre 'Nieuwspoort in The Hague on "Brexit and European Defence (at last): Will Brexit work and will a European Defence without Britain work?" Four speakers addressed these issues from different viewpoints (business/politics/defence and security/transatlantic).

 

Speakers:

Moderator:

Robert van de Roer (diplomatic expert)

A (video) report of the seminar will be published here shortly.

Verkiezingsdebat defensie en buitenlandse zaken

 

Op 3 maart organiseerde de Atlantische Commissie in samenwerking met de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap (KVBK) en de Gezamenlijke Officieren Verenigingen (GOV) in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag het

 

Verkiezingsdebat defensie en buitenlandse zaken

 

Politici van uiteenlopende partijen gingen onder leiding van Robert van de Roer met elkaar en met de zaal in discussie over actuele onderwerpen op het gebied van (inter)nationale vrede en veiligheid. Het debat bleef niet beperkt tot een discussie over de hoogte van de defensieuitgaven, maar besteedde ook aandacht aan de rol van Nederland in de NAVO en de EU, en de prioriteiten van het Nederlands buitenlands en veiligheidsbeleid in de komende jaren.

 

Sprekers:

Moderator:

Robert van de Roer (diplomatiek expert)

Bekijk hier een videoverslag van het debat, of lees een kort verslag.

 

Opinieonderzoek NAVO 2017

Opinieonderzoek: Steun voor NAVO is stabiel, maar onzekerheid of NAVO positief bijdraagt aan relatie met de VS

 

Evenals voorgaande jaren heeft de Atlantische Commissie een opinieonderzoek laten uitvoeren over de NAVO door onderzoeksbureau Kantar Public (voorheen TNS NIPO). Uit de enquête blijkt onder andere dat de steun voor de NAVO stabiel is, maar dat veel Nederlanders niet weten of de NAVO bijdraagt aan een goede relatie met de VS. Daarnaast vinden steeds meer Nederlanders dat de NAVO-norm van 2% van het BNP voor defensie-uitgaven een richtlijn moet zijn. Bij een mogelijk conflict tussen Rusland en Letland is twee derde van de bevolking solidair met Letland.

 

André Szász (1932-2017)

Ons bereikte deze week het bericht van het overlijden van oud-bestuurslid prof. dr. André Szász, voormalig directeur bij De Nederlandsche Bank. Hij genoot bekendheid en aanzien vanwege zijn diepe kennis van internationale monetaire zaken. In zijn functie bij De Nederlandsche Bank is hij bekend geworden vanwege zijn ‘harde gulden’- beleid, de de facto koppeling van de Nederlandse gulden aan de Duitse Mark.

 

Na zijn pensionering aanvaardde hij een bijzonder hoogleraarschap aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij zijn wetenschappelijke kennis en inzichten op monetair gebied en de totstandkoming van de euro en de eurozone op aanstekelijke wijze kon overdragen aan jongere generaties. In zijn nog steeds gezaghebbende boek over het ontstaan van de euro laat hij er geen misverstand over bestaan dat de euro bovenal een politieke munt is, of zoals hij het zelf verwoordde: de euro is er gekomen als gevolg van een Franse eis en een Duitse concessie, daarbij verwijzend naar het Duits-Franse compromis over de Duitse eenwording.

 

In 1997 trad hij toe tot het Bestuur van de Atlantische Commissie. Hij onderscheidde zich door zijn voorstellen om zijn geliefde thema ‘Duitsland’ prominent op het jaarprogramma te zetten. Ook trad hij regelmatig op als spreker bij internationale conferenties van de Atlantische Commissie en bij het StudiumGenerale, waar hij de (jongere) deelnemers wist te verrassen en te boeien met zijn inzichten op monetair en politiek gebied, twee zaken die volgens hem nauw met elkaar samenhangen.

 

In oktober vorig jaar trad hij op eigen verzoek af als bestuurder. De Atlantische Commissie is hem veel dank verschuldigd voor zijn onvoorwaardelijke steun en bijdragen aan het jaarprogramma.

 

Bram Boxhoorn, 6 januari 2017

02-01-2017

>>> Nieuwjaarsbijeenkomst: Matt Mayer

06-12-2016

>>> Bijeenkomst en uitreiking scriptieprijs

16-11-2016

>>> Afscheidscollege Marianne van Leeuwen

01-11-2016

>>> Studiereis journalisten naar Verenigde Staten

21-09-2016

>>> Public Meeting: 'Disinformation as a Weapon in Hybrid Warfare'

11-07-2016

>>> NAVO-top Warschau: interview directeur Bram Boxhoorn

04-05-2016

>>> Seminar: NATO Summit in Warsaw

21-03-2016

>>> Lunch Meeting: Alexander Vershbow

02-03-2016

>>> Opinieonderzoek NAVO

23-02-2016

>>> Bijeenkomst: Robert D. Kaplan
>>> Oudere nieuwsberichten
partners
(c) 2006 - 2017, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.