Atlantisch Perspectief
Nummer 2, 2023
De oorlog in Oekraïne heeft verstrekkende gevolgen. Niet in de laatste plaats op het wapenbeheersingsregime in Europa. Van de blijvende relevantie van vroegere raketcrisissen, de evoluerende dynamiek van nucleaire ontwapening en de cruciale rol van cyberoorlogsvoering en de noodzaak tot proliferatie voor dit verborgen slagveld. De wereld van vandaag is complex. Met de oorlog in Oekraïne en de rivaliteit tussen het Westen en Rusland staat dit nummer van Atlantisch Perspectief in het teken van wapenbeheersing in Europa.
In dit nummer / In this issue:
- Afschrikking in tijden van confrontatie: een strategische agenda
- Towards a new missile crisis in Europe?
- On Arms Control, Europe should get off the sidelines
- The Enduring Relevance of the Euromissile Crisis
- A Dual-Track Approach to the Nuclear Danger Today
- Im Westen nichts Neues? Olaf Scholz als de nieuwe Helmut Schmidt
- A constant source of support
- European public views of arms control
- Arms Control in Cyberspace?
- Een Oekraïense Case Study
- Nederland: spil in een versterkend Europees veiligheids- en defensiebeleid
Direct lezen / Read now
Online beschikbaar / Available online
Afschrikking in tijden van confrontatie: een strategische agenda
De oorlog in Oekraïne is geen lokaal conflict, maar een uiting van een dieperliggend conflict tussen Rusland en het Westen. Daarin zijn afschrikking, escalatiemanagement en beïnvloeding cruciaal.
Towards a new missile crisis in Europe?
The INF Treaty ended in 2019. Missile technology advancements complicate future diplomatic negotiations on missile deployments.
On Arms Control, Europe should get off the sidelines
Europe must step up on arms control amid challenges, engaging with Russia and China while investing in advanced conventional weapons for strategic stability.
The Enduring Relevance of the Euromissile Crisis
Lessons learned from the Euromissile crisis pose a combination of strength and diplomacy as the best strategy for addressing the current nuclear threat.
Im Westen nichts Neues? Olaf Scholz als de nieuwe Helmut Schmidt
Opnieuw is een Duitse bondskanselier erin geslaagd ervoor te zorgen dat de VS garant staan voor de veiligheid van Europa. De Amerikaans-Duitse veiligheids-as is hierin van groot belang.
A constant source of support: European public views of arms control
European public support for nuclear arms control remains strong despite shifting attitudes and recent geopolitical developments.
Arms Control in Cyberspace? Een Oekraïense Case Study
Het cybergevecht strekt zich uit buiten Oekraïne en Rusland. De vraag rijst of de proliferatie van niet-dodelijke cybermiddelen kan worden beheerst.
Nederland: spil in een versterkend Europees veiligheids- en defensiebeleid
Van afwijzing tot een heroverweging: de gebeurtenissen van de afgelopen jaren hebben Nederland doen inzien dat verdergaande Europese defensiesamenwerking bittere noodzaak is.