COLUMN JONGE ATLANTICI

Met z’n allen aan de bak

Boukje van den Eijnden

Veiligheid is ‘in’. Er verschijnen bijna dagelijks nieuwsberichten over de NAVO en het publieke debat over defensie-uitgaven en maatschappelijke weerbaarheid is in volle gang. De mijlpaal van 75 jaar NAVO, maar ook Rutte’s kandidatuur als secretaris-generaal van de NAVO, worden breed uitgemeten in de media.

 

Daarbij wordt de oproep steeds sterker om ook jongeren bij deze thema’s te betrekken. Dat is goed om te zien, aangezien jongeren het morgen voor het zeggen hebben. De oproep van onder anderen Jaap de Hoop Scheffer dat er meer aandacht moet naar veiligheidsthema’s in het onderwijs past hier goed bij. Jongeren zijn met de gangbare media immers niet (meer) te bereiken; zij zitten niet elke dag klaar voor het acht uur journaal en slaan ’s ochtends ook geen krant meer open.

 

Toch bekruipt mij het gevoel dat de oproep om jongeren te betrekken gepaard gaat met het idee dat de jonge generatie zich totaal onbewust is van wat er is de wereld speelt. Ietwat gechargeerd: wij zouden ‘woke’ zijn en ons vooral bezighouden met TikTok-dansjes en havermelkcappuccino’s. Ook krijg ik vaak de opmerking dat mijn leeftijdsgenoten en ik zijn opgegroeid in een beschermde, veilige wereld en – in tegenstelling tot oudere generaties – niet gewend zijn aan internationale spanningen.

 

Het klopt dat de oorlog in Oekraïne voor veel jongeren de eerste oorlog is op het Europese continent die zij bewust meemaken. Maar dat geldt ook voor veel generaties voor ons. En juist die generaties hebben de laatste jaren het belang van onze eigen veiligheid niet op waarde weten te schatten.

 

Jongeren zijn daarom niet de enigen die moeten werken aan bewustzijn. Niemand onder de pensioenleeftijd kan zich nog actief herinneren hoe het was te leven in het pre-NAVO tijdperk. Het is een geweldige prestatie dat het merendeel van de Nederlandse bevolking een leven lang profijt heeft gehad van de stabiliteit die de NAVO ons bracht. Maar dat betekent ook dat we nu, na jarenlang onze vrijheid voor lief te hebben genomen, met z’n allen aan de bak moeten om ervoor te zorgen dat we ook de komende 75 jaar in vrede en veiligheid kunnen leven.

Boukje van den Eijnden is voorzitter van de Jonge Atlantici.