Archief

Doorzoek het archief van de Atlantische Commissie voor programma’s, artikelen van tijdschrift Atlantisch Perspectief, publicaties, onderzoeken en lesmateriaal.

Zoeken

  • Op item

  • Op thema

De Chinafactor tijdens de verkiezingen in Duitsland

In de Duitse verkiezingsstrijd is een belangrijke rol weggelegd voor het Chinabeleid. Merkels gematigdheid zal volgens Janka Oertel plaats moeten maken voor een nieuwe aanpak.

De val van Kaboel: gevolgen voor de NAVO?

In dit artikel bespreken Rachel Ellehuus en Pierre Morcos het effect van de val van Kaboel op de positie van Europese landen binnen de NAVO.

Pakistans steun voor de Taliban: wat nu?

Manjari Chatterjee Miller bespreekt de Pakistaanse steun voor de Taliban in Afghanistan.

Bondgenoot Oekraïne: een gevaar voor de Amerikaanse veiligheid?

Ted Galen Carpenter, verbonden aan de National Interest, analyseert het in zijn ogen gevaarlijke bondgenootschap van de Verenigde Staten met Oekraïne.

China en de Taliban: ‘nieuwe’ vrienden?

Met het vertrek van de Amerikanen uit Afghanistan ruikt China kansen.

Het ‘America First’ van Biden in Afghanistan

Met het 'America First' van zijn aartsrivaal en voorganger Donald Trump verdedigt de Amerikaanse president Joe Biden, zij het niet letterlijk, de terugtrekking uit Afghanistan.

“Stop dreigende catastrofe in Afghanistan”

De opmars van de Taliban in Afghanistan lijkt niet te stuiten. Volgens Deborah Lyons, de speciale gezant van de VN voor Afghanistan, dreigt er inmiddels een catastrofe.

Turkije blijft in Afghanistan: een tactische zet?

Dr. Meral, verbonden aan RUSI, analyseert wat de mogelijke afwegingen waren voor Erdogan om dit besluit te nemen en bekijkt of de Taliban daadwerkelijk acties tegen Turkije zal nemen.

VS en VK werken samen tegen digitale aanvallen Rusland

Justin Sherman, verbonden aan the Atlantic Council, beschrijft wat er in dit advies staat en wat de geopolitieke gevolgen zijn van het advies.

Het Nederlandse China-beleid: moet het pacifistischer?

In dit artikel spreken Alex Krijger en Henk Schulte Nordholt een meer pacifistisch China-beleid tegen en beschrijven ze waarom juist een minder pacifistisch beleid passender is.