Archief

Doorzoek het archief van de Atlantische Commissie voor programma’s, artikelen van tijdschrift Atlantisch Perspectief, publicaties, onderzoeken en lesmateriaal.

Zoeken

  • Op item

  • Op thema

China en de Taliban: ‘nieuwe’ vrienden?

Met het vertrek van de Amerikanen uit Afghanistan ruikt China kansen.

Het ‘America First’ van Biden in Afghanistan

Met het 'America First' van zijn aartsrivaal en voorganger Donald Trump verdedigt de Amerikaanse president Joe Biden, zij het niet letterlijk, de terugtrekking uit Afghanistan.

“Stop dreigende catastrofe in Afghanistan”

De opmars van de Taliban in Afghanistan lijkt niet te stuiten. Volgens Deborah Lyons, de speciale gezant van de VN voor Afghanistan, dreigt er inmiddels een catastrofe.

Turkije blijft in Afghanistan: een tactische zet?

Dr. Meral, verbonden aan RUSI, analyseert wat de mogelijke afwegingen waren voor Erdogan om dit besluit te nemen en bekijkt of de Taliban daadwerkelijk acties tegen Turkije zal nemen.

VS en VK werken samen tegen digitale aanvallen Rusland

Justin Sherman, verbonden aan the Atlantic Council, beschrijft wat er in dit advies staat en wat de geopolitieke gevolgen zijn van het advies.

Het Nederlandse China-beleid: moet het pacifistischer?

In dit artikel spreken Alex Krijger en Henk Schulte Nordholt een meer pacifistisch China-beleid tegen en beschrijven ze waarom juist een minder pacifistisch beleid passender is.

Heeft Trump de Amerikaanse democratie beschadigd?

Elaine Kamarck, verbonden aan Brookings, bekijkt of Trumps presidentschap de Amerikaanse democratie ook daadwerkelijk heeft aangetast.

Amerikaanse troepen verlaten Afghanistan: en nu?

Casper Thomas, verbonden aan De Groene Amsterdammer, geeft inzicht in zijn opvatting over het terugtrekken van Amerikaanse troepen en het effect hiervan op Afghanistan.

Instabiliteit in Noord-Korea

Bruce Bennet, verbonden aan The National Interest, schrijft over de problemen in Noord-Korea en hoe de regering daarmee omgaat

Relatie EU en Wit-Rusland: veranderd door arrestatie journalist Pratasevich

Pavel Slunkin, verbonden aan The European Council on Foreign Relations, vertelt hoe de relatie tussen de EU en Wit-Rusland is veranderd en wat het effect hiervan is op de geopolitieke verhoudingen.