Archief

Doorzoek het archief van de Atlantische Commissie voor programma’s, artikelen van tijdschrift Atlantisch Perspectief, publicaties, onderzoeken en lesmateriaal.

Zoeken

  • Op item

  • Op thema

China en Iran: verdergaande militaire samenwerking?

Masoud Rezaei schrijft in The Diplomat over de militaire betrekkingen tussen China en Iran.

De Franse en Duitse benadering van Turkije: verschillende strategieën

In dit artikel bespreekt Laura Lale Kabis-Kechrid de verschillende manieren waarop Duitsland en Frankrijk zich opstellen ten opzichte van Turkije.

Russische verkiezingen: wat zegt de aankomende uitslag?

Hubert Smeets bespreekt de Russische parlementsverkiezingen, die later deze maand worden gehouden.

China gebruikt terugtrekking uit Afghanistan tegen Taiwan

China trekt vergelijkingen tussen het lot van Afghanistan en dat van Taiwan met als doel het destabiliseren van de samenwerking tussen de VS en Taiwan.

De transformatie van internationale veiligheid na 9/11

9/11 heeft een diepe impact gehad op internationale veiligheid. In de twintig jaar erna is op het gebied van contraterrorisme, mensenrechten, surveillance, internationaal oorlogsrecht en grenscontrole veel veranderd. Vijf experts reflecteren op deze veranderingen.

Toenemend jihadistisch geweld in Afrika

Nu de aandacht weer uitgaat naar Afghanistan als mogelijke broedplaats voor terroristen, mag het Westen volgens Alexandere Marc van Brookings de jihadisten in Afrika niet vergeten.

De Chinafactor tijdens de verkiezingen in Duitsland

In de Duitse verkiezingsstrijd is een belangrijke rol weggelegd voor het Chinabeleid. Merkels gematigdheid zal volgens Janka Oertel plaats moeten maken voor een nieuwe aanpak.

De val van Kaboel: gevolgen voor de NAVO?

In dit artikel bespreken Rachel Ellehuus en Pierre Morcos het effect van de val van Kaboel op de positie van Europese landen binnen de NAVO.

Pakistans steun voor de Taliban: wat nu?

Manjari Chatterjee Miller bespreekt de Pakistaanse steun voor de Taliban in Afghanistan.

Bondgenoot Oekraïne: een gevaar voor de Amerikaanse veiligheid?

Ted Galen Carpenter, verbonden aan de National Interest, analyseert het in zijn ogen gevaarlijke bondgenootschap van de Verenigde Staten met Oekraïne.