Archief

Doorzoek het archief van de Atlantische Commissie voor programma’s, artikelen van tijdschrift Atlantisch Perspectief, publicaties, onderzoeken en lesmateriaal.

Zoeken

  • Op item

  • Op thema

China gebruikt terugtrekking uit Afghanistan tegen Taiwan

China trekt vergelijkingen tussen het lot van Afghanistan en dat van Taiwan met als doel het destabiliseren van de samenwerking tussen de VS en Taiwan.

De transformatie van internationale veiligheid na 9/11

9/11 heeft een diepe impact gehad op internationale veiligheid. In de twintig jaar erna is op het gebied van contraterrorisme, mensenrechten, surveillance, internationaal oorlogsrecht en grenscontrole veel veranderd. Vijf experts reflecteren op deze veranderingen.

Toenemend jihadistisch geweld in Afrika

Nu de aandacht weer uitgaat naar Afghanistan als mogelijke broedplaats voor terroristen, mag het Westen volgens Alexandere Marc van Brookings de jihadisten in Afrika niet vergeten.

De Chinafactor tijdens de verkiezingen in Duitsland

In de Duitse verkiezingsstrijd is een belangrijke rol weggelegd voor het Chinabeleid. Merkels gematigdheid zal volgens Janka Oertel plaats moeten maken voor een nieuwe aanpak.

De val van Kaboel: gevolgen voor de NAVO?

In dit artikel bespreken Rachel Ellehuus en Pierre Morcos het effect van de val van Kaboel op de positie van Europese landen binnen de NAVO.

Pakistans steun voor de Taliban: wat nu?

Manjari Chatterjee Miller bespreekt de Pakistaanse steun voor de Taliban in Afghanistan.

Bondgenoot Oekraïne: een gevaar voor de Amerikaanse veiligheid?

Ted Galen Carpenter, verbonden aan de National Interest, analyseert het in zijn ogen gevaarlijke bondgenootschap van de Verenigde Staten met Oekraïne.

China en de Taliban: ‘nieuwe’ vrienden?

Met het vertrek van de Amerikanen uit Afghanistan ruikt China kansen.

Het ‘America First’ van Biden in Afghanistan

Met het 'America First' van zijn aartsrivaal en voorganger Donald Trump verdedigt de Amerikaanse president Joe Biden, zij het niet letterlijk, de terugtrekking uit Afghanistan.

“Stop dreigende catastrofe in Afghanistan”

De opmars van de Taliban in Afghanistan lijkt niet te stuiten. Volgens Deborah Lyons, de speciale gezant van de VN voor Afghanistan, dreigt er inmiddels een catastrofe.