Archief

Doorzoek het archief van de Atlantische Commissie voor programma’s, artikelen van tijdschrift Atlantisch Perspectief, publicaties, onderzoeken en lesmateriaal.

Zoeken

  • Op item

  • Op thema

Russische kernwapens in de ruimte: gevaren en gevolgen

Vorige week deelde de voorzitter van het US House Intelligence Committee dat Rusland een vorm van nucleaire counter-space middelen in bezit zou hebben. In RUSI schrijft Juliana Suess over het belang van ruimteverdragen, en de politieke gevolgen van een...

Twee jaar oorlog in Oekraïne: wrijving en samenwerking binnen de Europese Unie

In de vierdelige podcastserie Twee jaar oorlog in Oekraïne: De Alliantie blikken Bernard Hammelburg, Floris Akkerman, Geert Jan Hahn en Rob de Wijk terug op twee jaar oorlog in Oekraïne.

Jaap de Hoop Scheffer en David van Weel over Navalny, de NAVO en de oorlog in Oekraïne

In dit fragment van Buitenhof spreken Jaap de Hoop Scheffer en David van Weel over de dood van Navalny, de kabinetsformatie, de ontwikkelingen aan het front in Oekraïne en Mark Rutte als kandidaat secretaris-generaal.

Maatschappelijke voordelen van de dienstplicht: twee ervaringsdeskundigen aan het woord

In de podcast De Dag van NPO radio 1 bespreekt host Mattijs van de Wiel de voordelen van de dienstplicht die nog wel eens worden vergeten met twee ervaringsdeskundigen. Hoe hebben zij hun diensttijd ervaren?

Vergelding, bondgenootschappen en afschrikking door de Verenigde Staten in het Midden-Oosten

De podcast The President’s Inbox van het Council on Foreign relations (CFR) bespreekt de vergeldingsacties van de Verenigde Staten in Irak en Syrië.

Waarom het Westen haar relatie met de ‘Global South’ niet langer voor lief kan nemen

Catherine Ashton, voormalig hoge vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, betoogt in een artikel voor Chatham House dat het Westen de relaties die het heeft met de 'Global South’ niet langer voor lief kan nemen.

Hoe de NAVO-bondgenoten inzetten op bewustzijn in tijden van conflict

In dit artikel schrijft research fellow European Security Ed Arnold dat discussies over dienstplicht en rekrutering door defensie ondergeschikt zouden moeten zijn aan de eerlijke discussie met burgers over wat een steeds dichterbij komende oorlog voor hen betekent.

Wat staat ons te wachten in het geval van een tweede termijn Trump?

In de podcast Boekestijn & De Wijk praten Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk met Amerikadeskundige Koen Petersen over de gevolgen die een eventuele tweede termijn Trump zouden hebben op de trans-Atlantische band tussen de Verenigde staten en...

Onzichtbare opvolgers: wie wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO?

Dit korte item van de Duitse publieke omroep DW News verkent de namen van verschillende opvolgers en besteedt aandacht aan de geopolitieke factoren die deze keuze kunnen beïnvloeden.

Herverkiezing van de DPP in Taiwan; welke gevolgen heeft dit voor de rest van de wereld?

In dit uitgebreide artikel presenteren verschillende experts van het Stimson onderzoeksinstituut hun perspectief de gevolgen van de verkiezing voor de relatie tussen Taiwan en China.