Archief

Doorzoek het archief van de Atlantische Commissie voor programma’s, artikelen van tijdschrift Atlantisch Perspectief, publicaties, onderzoeken en lesmateriaal.

Zoeken

  • Op item

  • Op thema

NAVO-onderzoek: steun voor de NAVO flink gestegen, Rusland grootste dreiging

De Nederlandse zorgen over de Russische invasie van Oekraïne hebben geleid tot versterkt draagvlak voor de NAVO. Dit blijkt uit het jaarlijkse NAVO-draagvlakonderzoek van de Atlantische Commissie. Het onderzoek laat een flinke stijging zien van het aantal Nederlanders dat...

Militaire toepassingen van kunstmatige intelligentie zijn voor de meeste Nederlanders onbekend terrein

Uit het jaarlijkse NAVO-draagvlakonderzoek van de Atlantische Commissie blijkt dat toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) in het militaire domein voor de meeste Nederlanders nog onbekend terrein zijn. Zo weet twee derde geen enkel voorbeeld van een AI-toepassing te noemen...

Voor wie zal Servië kiezen: De Europese Unie of Rusland?

Servië moet binnenkort een keuze maken tussen twee machtsblokken wat gevolgen zal hebben voor de collectieve veiligheid van heel Europa.

Hoe gaat Biden de nieuwe uitdagingen in het Midden-Oosten aan?

De ambities van Israël en Iran zorgen voor nieuwe uitdagingen voor de Verenigde Staten.

Rutte in Washington: geen appeltje-eitje

Anna van Zoest, directeur van de Atlantische Commissie, onderschrijft het belang van de trans-Atlantische relatie tussen de VS en Nederland op de dag van Rutte's bezoek aan het Witte Huis.

Hoe Nederland een cruciale rol speelt in de chipoorlog tussen de VS en China

ASML speelt een steeds belangrijkere rol in de machtsverhoudingen tussen de VS en China.

Hoe kunnen Zweden en Finland (Noord-) Europa beschermen?

Toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO biedt grote kansen om het bondgenootschap aanzienlijk te versterken.

Hoe Biden een recessie kan tegengaan in de VS én in Europa

Volgens Sanjay Patnaik en James Kunhardt van het Brookings Institution heeft de Amerikaanse president Joe Biden de sleutel in handen om de deur naar een mogelijke oplossing van de stijgende inflatie te openen.

Eulogie: de bijdragen van Shinzo Abe aan de internationale orde

In dit artikel in The Atlantic legt David Frum uit wat de belangrijkste bijdragen zijn van de vermoorde Japanse oud-premier Shinzo Abe voor de internationale orde.

Kaliningrad: de volgende crisishaard tussen Rusland en de EU? 

In dit artikel van de Atlantic Council leggen Rebeccah Heinrichs en Timothy Walton wat er moet gebeuren om Litouwen te beschermen tegen Rusland. Het hete hangijzer: de Litouwse blokkade van de Russische exclave Kaliningrad.