Archief

Doorzoek het archief van de Atlantische Commissie voor programma’s, artikelen van tijdschrift Atlantisch Perspectief, publicaties, onderzoeken en lesmateriaal.

Zoeken

  • Op item

  • Op thema

Een complexe driehoeksverhouding: de VS, Israël en Saudi-Arabië

In dit interview met RUSI bespreekt expert Dr H. A. Hellyer hoe de onderlinge relaties tussen de VS, Israël en Saoedi-Arabië ervoor staan.

Boekte Raimondo resultaat in Peking?

Josh Rogin bespreekt in dit opiniestuk het recente bezoek van de Amerikaanse minister van Economische Zaken, Gina Raimondo, aan China.

Uitbreiding van de ‘BRICS’: een gamechanger?

In dit artikel van Chatham House reflecteert auteur Lord Jim O’Neill, bedenker van de term ‘BRICS’, op de samenwerking tussen de BRICS-landen, inclusief de recente toevoeging van zes nieuwe leden.

Nederland gaat F16’s leveren aan Oekraïne, wanneer ze écht inzetbaar zijn blijft onduidelijk

Met de toestemming van de VS op zak maakten Nederland en Denemarken afgelopen week bekend tot 61 F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te zullen leveren. In hoeverre maken de F16’s ‘het verschil’ voor Oekraïne, en welke landen volgen straks het...

Tijdens de NAVO-top in Vilnius ging het óók over Zweden: het 32e NAVO-lid

Na de NAVO-top in Vilnius is de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap dichtbij. Met de Zweedse toetreding verstevigt de NAVO de noordelijke flank van het bondgenootschap.

De internationale orde onder druk: hoe moet Europa reageren?

De huidige wereldorde staat onder druk. Hoe moet Europa zich hier aan aanpassen?

Raketaanvallen op Odessa: een nieuwe Russische strategie

Hoe moet het westen reageren op de Russische aanvallen op het Oekraïense graanexport?


Positie Prigozhin, functie elders

Volgens Marnix Provoost, als officier verbonden aan de Koninklijke Landmacht en als onderzoeker aan de Nederlandse Defensie Academie, is in Rusland niets wat lijkt. Dat geldt ook voor de Wagner-muiterij. Lees meer over de motieven van Wagner-baas Prigozhin en...

Wagner-opstand kent één duidelijke winnaar: Oekraïne

De kortstondige muiterij van het Wagner huurlingenleger ondermijnt de Russische invasie van Oekraïne.