Archief

Doorzoek het archief van de Atlantische Commissie voor programma’s, artikelen van tijdschrift Atlantisch Perspectief, publicaties, onderzoeken en lesmateriaal.

Zoeken

  • Op item

  • Op thema

Biden bezoekt Zuid-Korea: wat staat er op het spel?

Voor het eerst sinds zijn aantreden in januari 2021 brengt de Amerikaanse president Joe Biden een bezoek aan Azië. Zijn bestemming is Zuid-Korea.

Waarom is Turkije tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO?

Alle NAVO-lidstaten moeten akkoord gaan met de toetreding van een nieuw lid. De opstelling van Turkije kan dat voor Zweden en Finland een lastig verhaal maken.

Waarom begrijpen wij Poetin niet? Een analyse van zijn 9 mei-rede

Velen in het Westen wachtten in de aanloop naar de Russische Dag van de Overwinning op 9 mei in spanning op de speech van de Russische president Poetin. Uiteindelijk was die minder spannend dan velen hadden verwacht.

China’s deal met de kleine Salomonseilanden leidt tot zorgen in Australië en Amerika  

In The Atlantic schetst Jonah Blank waarom de deal tussen het grote China en de kleine Salomonseilanden met name Australië nerveus maakt.

Zwedens en Finlands toetreding tot de NAVO: een analyse van de voor- en nadelen

In dit interview op de website van The Atlantic Council met Leo Michel komen de grootste voordelen, uitdagingen en valkuilen van de toetreding tot de NAVO van Zweden en Finland aan bod.

‘Ons kent ons’: het streven naar een betere evaluatie van bondgenoten

In dit artikel op de website van The Royal United Services Institute (RUSI) bespreekt Itai Shapira welke rol inlichtingendiensten in de VS hebben gespeeld en hoe zich deze rol in de toekomst zou kunnen ontwikkelen.

De Frans-Duitse verdeling is weer terug: Macron’s overwinning en het aarzelen van Scholz over Rusland kunnen de eenheid tussen Berlijn en Parijs verstoren

De verschillen in houding tussen Frankrijk en Duitsland ten opzichte van Rusland kunnen ervoor zorgen dat de relaties tussen de twee bondgenoten kan verandert. Michael Hirsch beschrijft in zijn artikel in Foreign Policy hoe dit invloed heeft op de...

Biotech in China: uitdaging en risico

Beijing investeert massaal in biotech en probeert de successen te gebruiken voor strategische doelen. Gecombineerd met lakse ethische standaarden en mensenrechtenschendingen, vormt de ontwikkeling in toenemende mate een risico, volgens Doy Fox

Lessen voor China uit de Eerste Wereldoorlog

Sinds Rusland de invasie in Oekraïne lanceerde, heeft China geclaimd neutraal te zijn. Echter laten de acties van China anders zien. Het Westen maakt zich zorgen om een tektonische shift in de internationale politiek, waarbij China en Rusland militaire...

Voedselcrisis in Afrika: kansen voor Europa

Volgens Theodore Murphy, van het ECFR, ligt er een kans voor Europa om te leren van zijn vaccinatiediplomatie en zou Europa de kans moeten grijpen om zijn banden in Afrika aan te grijpen.