Archief

Doorzoek het archief van de Atlantische Commissie voor programma’s, artikelen van tijdschrift Atlantisch Perspectief, publicaties, onderzoeken en lesmateriaal.

Zoeken

  • Op item

  • Op thema

Is het tijd om de NAVO-uitbreiding stoppen?

Doug Bandow, senior fellow bij het Cato Institute, stelt dat NAVO-uitbreiding niet alleen nutteloos, maar ook gevaarlijk is en dat het stoppen ervan de Europese veiligheid ten goede zal komen.

De Iran-deal is ook in het beste belang van China

Esfandyar Batmanghelidj beargumenteert echter dat de warmere relatie tussen China en Iran ertoe heeft geleid dat Iran weer aan de onderhandelingstafel is komen zitten voor de nucleaire deal. Stabiliteit in het Midden-Oosten is ook in het belang van China....

Drie keer is scheepsrecht? Armenië en Turkije normaliseren relaties

Turkije en Armenië proberen voor de derde keer in dertig jaar hun relaties weer te normaliseren. Thomas van de Waal, fellow bij Carnegie Europe, legt de laatste ontwikkelingen uit rondom deze onderhandelingen.

Hoe Groot-Brittannië uit elkaar valt

Tom McTague beschrijft in zijn artikel dat Groot-Brittannië uit elkaar aan het vallen is. De financiële crisis van 2008, Brexit en de coronapandemie hebben allemaal hun sporen achtergelaten in het land.

Onrust in Kazachstan: meer dan alleen protesten

Alexander Baunov, van het Carnegie Moscow Center, analyseert de politieke situatie, de Russische reactie en de gevolgen voor de onderhandelingen over Oekraïne.

Nieuwe fase van de Chinees-Amerikaanse nucleaire relatie

Jacob Stokes, verbonden aan het Center for a new American Security, analyseert wat de Chinese motieven zijn, hoe de ontwikkeling zich verhoudt tot de bredere Chinese veiligheidssituatie en hoe de VS op zijn beurt zou moeten reageren.

Hoe de bestorming van het Capitool effect had op de rest van de wereld

Yasmeen Serhan legt uit wat voor gevolg de bestorming van het Capitool had op de binnenlandse en buitenlandse politiek van de Verenigde Staten. Maar ook wat voor invloed de bestorming heeft op andere ‘democratieën’.

A Nostalgic Future for Transatlantic Cooperation

While many believe Brexit has worked to the detriment of Britain’s global position, the UK could employ its nostalgia to assert itself as a bridge builder within NATO, Boukje v/d Eijnden writes

Het Quirinale-verdrag: implicaties voor Europese soevereiniteit en klimaat?

Frankrijk en Italië slaan de handen ineen, met speciale aandacht voor Europese strategische samenwerking en het klimaat.

De China-strategie van de nieuwe Duitse regering

Duitsland lijkt zich onder de nieuwe regering kritischer op te stellen richting China. Maar is deze benadering wel vol te houden?