Archief

Doorzoek het archief van de Atlantische Commissie voor programma’s, artikelen van tijdschrift Atlantisch Perspectief, publicaties, onderzoeken en lesmateriaal.

Zoeken

  • Op item

  • Op thema

Trudeaus herverkiezing: wat zijn de gevolgen voor de Canadees-Amerikaanse betrekkingen?

Justin Trudeau won met zijn partij afgelopen dinsdag opnieuw de Canadese parlementsverkiezingen. Wat betekent deze overwinning voor de relatie tussen Canada en de Verenigde Staten?

Jonge Europese leiders en hun visie op trans-Atlantische relaties

De Europese afhankelijkheid van Amerika wordt, zeker na de chaotische terugtrekking uit Afghanistan, in twijfel getrokken. Hoe denken jonge Europarlementariërs, uit verschillende landen, over het bondgenootschap met de VS?

Vertrek Afghanistan: nieuw geopolitiek spel in de regio?

Een aftocht van de VS uit Afghanistan leidde tot vreugde in China en Rusland. Is dat terecht of gaat het Amerikaanse vertrek juist moeilijkheden opleveren voor Poetin en Xi Jinping?

China en Iran: verdergaande militaire samenwerking?

Masoud Rezaei schrijft in The Diplomat over de militaire betrekkingen tussen China en Iran.

De Franse en Duitse benadering van Turkije: verschillende strategieën

In dit artikel bespreekt Laura Lale Kabis-Kechrid de verschillende manieren waarop Duitsland en Frankrijk zich opstellen ten opzichte van Turkije.

Russische verkiezingen: wat zegt de aankomende uitslag?

Hubert Smeets bespreekt de Russische parlementsverkiezingen, die later deze maand worden gehouden.

China gebruikt terugtrekking uit Afghanistan tegen Taiwan

China trekt vergelijkingen tussen het lot van Afghanistan en dat van Taiwan met als doel het destabiliseren van de samenwerking tussen de VS en Taiwan.

De transformatie van internationale veiligheid na 9/11

9/11 heeft een diepe impact gehad op internationale veiligheid. In de twintig jaar erna is op het gebied van contraterrorisme, mensenrechten, surveillance, internationaal oorlogsrecht en grenscontrole veel veranderd. Vijf experts reflecteren op deze veranderingen.

Toenemend jihadistisch geweld in Afrika

Nu de aandacht weer uitgaat naar Afghanistan als mogelijke broedplaats voor terroristen, mag het Westen volgens Alexandere Marc van Brookings de jihadisten in Afrika niet vergeten.

De Chinafactor tijdens de verkiezingen in Duitsland

In de Duitse verkiezingsstrijd is een belangrijke rol weggelegd voor het Chinabeleid. Merkels gematigdheid zal volgens Janka Oertel plaats moeten maken voor een nieuwe aanpak.