Archief

Doorzoek het archief van de Atlantische Commissie voor programma’s, artikelen van tijdschrift Atlantisch Perspectief, publicaties, onderzoeken en lesmateriaal.

Zoeken

  • Op item

  • Op thema

Kan het NAVO-lidmaatschap Oekraïne beschermen?

Hoe kan Oekraïne zich beschermen tegen de Russische troepenmacht die zich heeft verzameld aan de grens? Olga Stefanishyna meent dat een verdere integratie met de NAVO het enige antwoord is

President Bidens onverwachte ruk naar links

President Bidens rigoureuze plannen voor de Amerikaanse economie en infrastructuur hebben velen verrast: ze lijken te breken met Bidens oude standpunten. Lees in dit artikel waarom Biden nu deze ruk naar links maakt.

Het onzekere bestaan van Vladimir Poetin

Onlangs lukte het president Poetin om de Russische grondwet zo te herschrijven dat het voor hem nu mogelijk is om tot minimaal 2036 aan de macht te blijven. Poetin is echter niet onaantastbaar in Rusland.

Groenland: het toneel van de Amerikaans-Chinese strijd om zeldzame aardmetalen

De Groenlandse verkiezingen op 6 april hebben geleid tot een grote overwinning voor de linkse Inuit Ataqatigiit (IA). Dit heeft grote implicaties voor de Amerikaans-Chinese strijd om zeldzame aardmetalen.

Gasbanden met Rusland zijn oud, innig en nog lang niet verbroken

Ondanks de slechte politieke betrekkingen zijn Nederland en Rusland hecht verbonden door aardgas, schrijft Wendelmoet Boersema.

NATO Night 2021: The Next Generation

On April, 2021, the Netherlands Atlantic Youth organized NATO Night 2021: The Next Generation

Hoe moet Europa reageren op Chinese sancties?

China voert de druk op Europese besluitvormers, academici en bedrijven op. Wat moet de EU doen? 

Wat is Poetin van plan in Oekraïne?

Westerse leiders zijn ernstig bezorgd over de recente mobilisatie van Russische troepen aan de Oekraïense grens. Wat is het van plan van president Poetin?

Niemand weet waarom Syrië ertoe doet

Volgens Steven A. Cook van de Council on Foreign Relations hebben de Verenigde Staten weinig belangen in Syrië, waardoor het moeilijk zal zijn voor president Biden om Amerikaanse aanwezigheid in Syrië te verdedigen.

Door de strategie van China kan Europa deels haar eigen weg kiezen

China behandelt de EU anders dan de VS, zoveel is duidelijk. Hoewel de toon aanzienlijk strenger is geworden sinds de sancties over en weer, ziet de Chinese regering de VS nog steeds als dé rivaal.