Actueel

Onderwijsconferentie Utrecht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op dinsdag 7 maart 2017 organiseert de Atlantische Commissie haar jaarlijkse onderwijs-conferentie in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Het thema is dit jaar:

 

‘HET EUROPESE VERKIEZINGSJAAR 2017’

Analyses en actuele ontwikkelingen met betrekking tot het migratievraagstuk

 

Het migratievraagstuk is een van de complexe uitdagingen waar de Europese Unie de afgelopen jaren mee is geconfronteerd. Honderdduizenden vluchtelingen en gelukzoekers uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en sub-Sahara Afrika kwamen naar Europa om uiteenlopende redenen. De onderwijsconferentie analyseert (de oorzaken en gevolgen van) de vluchtelingencrisis in 2015 en de reactie van de Europese Unie als geheel en lidstaten afzonderlijk hierop.

 

Met name de rol van Bondskanselier Angela Merkel wordt uitgelicht. Is er een ‘Europese’ oplossing voor het migratievraagstuk? En hoe beïnvloeden de aankomende verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland het publieke en politieke debat over migratie? Tevens is er aandacht voor de Afrikaanse dimensie van het migratievraagstuk en voor klimaatvluchtelingen. Tijdens de conferentie wordt ook nieuw lesmateriaal van de Atlantische Onderwijscommissie gepresenteerd, namelijk het simulatiespel ‘De EU en de Syrische vluchtelingencrisis’.

 

Het ochtendprogramma bestaat uit vier plenaire lezingen en discussiesessies. In de middag kunt u twee workshops/lezingen naar keuze bijwonen.

 

De kosten voor deelname bedragen € 135,- p.p. Komt u samen met een collega dan betaalt u samen € 250,-. Voltijdsstudenten betalen € 25,- p.p. Deze kosten zijn inclusief lezingen, workshops, een exemplaar van het simulatiespel ‘De EU en de Syrische vluchtelingencrisis’, lunch, nascholingscertificaat en een drankje na afloop.

 

Bekijk het programma.

 

AANMELDEN

 

Lesmodule: De Hongaarse Opstand 60 jaar na 1956

In 2016 is het 60 jaar geleden dat de Hongaarse bevolking in opstand kwam tegen de Sovjet-Unie. In het kader van de herdenking van deze belangrijke gebeurtenis hebben de Hongaarse ambassade in Den Haag en de Atlantische Commissie een lesmodule gepubliceerd over dit onderwerp.

 

Aan de orde komen niet alleen de opstand zelf en de hoofdrolspelers, maar ook de reacties uit Nederland. Ook bevat de module een ooggetuigenverslag, suggesties voor verdiepingsvragen, en relevante artikelen, websites, televisie- en radio-uitzendingen over het onderwerp.

 

U kunt de lesmodule hier gratis downloaden.

 

U kunt ook gratis exemplaren aanvragen. Wij brengen hiervoor wel verzend- en administratiekosten in rekening.

 

Kijk hier voor een impressie voor het gebruik van de lesmodule in de klas.

 

Conferentie ‘De Hongaarse Opstand: 60 jaar later’

 

Op donderdag 29 september organiseerde de Atlantische Commissie, in samenwerking met de Hongaarse Ambassade in Nederland, NHL Hogeschool en de Christelijke Hogeschool Windesheim, een nascholingsconferentie in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Het thema van de conferentie was:

 

‘De Hongaarse Opstand: 60 jaar later’

Hedendaagse perspectieven op 1956

 

Sprekers:

Bekijk hier het volledige programma

 

Bekijk hier een item van EenVandaag van zaterdag 3 oktober, waarin enkele sprekers van de conferentie aan het woord komen.

 

Lees hier een verslag van de conferentie, of bekijk het videoverslag.

 

Studiereis naar Boston en New York

 

Net als voorgaande jaren organiseerde de Atlantische Commissie dit najaar een studiereis voor 15 docenten uit het voortgezet onderwijs, het volwassenonderwijs en het HBO. De studiereis ging naar de Amerikaanse steden Boston en New York en vond plaats van woensdag 19 oktober t/m woensdag 26 oktober 2016. De studiereis stond in het teken van ‘excellent onderwijs’ en de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

 

Profielwerkstukkenproject 2016-2017

Dit schooljaar organiseert de Atlantische Onderwijscommissie weer een project voor leerlingen die hun profielwerkstuk over een thema gerelateerd aan internationale vrede & veiligheid schrijven.

 

Het project biedt koppels (twee- en drietallen) de mogelijkheid extra begeleiding te ontvangen bij het schrijven van hun profielwerkstuk. Van deelnemende koppels wordt verwacht dat ze ambitieus zijn en gemotiveerd om een ‘excellent’ profielwerkstuk te schrijven.

 

Winnaars Profielwerkstukkenwedstrijd 2015-2016

Op 9 maart maakte de Atlantische Commissie de winnaars bekend van het profielwerkstukkenproject dat het afgelopen jaar voor de derde maal werd georganiseerd. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse onderwijsconferentie in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

 

De jury riep het profielwerkstuk Should we choose the EU to fight terrorism?’ van Nicky Tanke en Wietse van Kaam van het Twickel College in Hengelo uit tot het beste PWS van de competitie.

 

Bekijk hier een filmpje van de prijsuitreiking.

 

De jury oordeelde over het werkstuk: "Een zeer goed gestructureerd onderzoek naar een actueel onderwerp binnen de Europese politiek. Zeer duidelijke inleiding en hypothese, gevolgd door een uitleg van de methoden, materialen en definities. Het onderzoek is goed afgebakend (zowel geografisch als qua tijdsperiode), en gericht op het beantwoorden van de hoofdvraag."

 

08-12-2015

>>> Onderwijsconferentie Utrecht

19-05-2015

>>> Studiereis Boston - New York 2015

28-04-2015

>>> Profielwerkstukkenproject 2015-2016

24-02-2015

>>> Onderwijsseminar Zwolle

23-02-2015

>>> Prijsuitreiking Profielwerkstukkenproject 2014-2015

08-12-2014

>>> Onderwijsconferentie Utrecht

07-05-2014

>>> Profielwerkstukkenproject 2014-2015

04-11-2013

>>> Lesmodule

03-02-2011

>>> Lesboek 'Venster op Amerika'
>>> Oudere nieuwsberichten
(c) 2006 - 2017, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.