Laatste nieuws

Opinieonderzoek NAVO 2017

Opinieonderzoek: Steun voor NAVO is stabiel, maar onzekerheid of NAVO positief bijdraagt aan relatie met de VS

 

Evenals voorgaande jaren heeft de Atlantische Commissie een opinieonderzoek laten uitvoeren over de NAVO door onderzoeksbureau Kantar Public (voorheen TNS NIPO). Uit de enquête blijkt onder andere dat de steun voor de NAVO stabiel is, maar dat veel Nederlanders niet weten of de NAVO bijdraagt aan een goede relatie met de VS. Daarnaast vinden steeds meer Nederlanders dat de NAVO-norm van 2% van het BNP voor defensie-uitgaven een richtlijn moet zijn. Bij een mogelijk conflict tussen Rusland en Letland is twee derde van de bevolking solidair met Letland.

 

Verkiezingsdebat defensie en buitenlandse zaken

 

Op vrijdag 3 maart organiseert de Atlantische Commissie in samenwerking met de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap (KVBK) en de Gezamenlijke Officieren Verenigingen (GOV) het

 

Verkiezingsdebat defensie en buitenlandse zaken

 

Politici van uiteenlopende partijen gaan onder leiding van Robert van de Roer met elkaar en met de zaal in discussie over actuele onderwerpen op het gebied van (inter)nationale vrede en veiligheid. Het debat bijft niet beperkt tot een discussie over de hoogte van de defensieuitgaven, maar zal ook aandacht besteden aan de rol van Nederland in de NAVO en de EU, en de prioriteiten van het Nederlands buitenlands en veiligheidsbeleid in de komende jaren.

 

Hieronder kunt u zich aanmelden voor het debat.

 

Datum:

vrijdag 3 maart

Sprekers:

Moderator:

Robert van de Roer (diplomatiek expert)

Programma:

11.30-12.00 uur: Registratie en ontvangst met koffie, thee en sandwiches

12.00-14.00 uur: Inleidingen gevolgd door debat

Locatie:

Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag

Bijzonderheden: Militairen mogen in uniform deelnemen

 

André Szász (1932-2017)

Ons bereikte deze week het bericht van het overlijden van oud-bestuurslid prof. dr. André Szász, voormalig directeur bij De Nederlandsche Bank. Hij genoot bekendheid en aanzien vanwege zijn diepe kennis van internationale monetaire zaken. In zijn functie bij De Nederlandsche Bank is hij bekend geworden vanwege zijn ‘harde gulden’- beleid, de de facto koppeling van de Nederlandse gulden aan de Duitse Mark.

 

Na zijn pensionering aanvaardde hij een bijzonder hoogleraarschap aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij zijn wetenschappelijke kennis en inzichten op monetair gebied en de totstandkoming van de euro en de eurozone op aanstekelijke wijze kon overdragen aan jongere generaties. In zijn nog steeds gezaghebbende boek over het ontstaan van de euro laat hij er geen misverstand over bestaan dat de euro bovenal een politieke munt is, of zoals hij het zelf verwoordde: de euro is er gekomen als gevolg van een Franse eis en een Duitse concessie, daarbij verwijzend naar het Duits-Franse compromis over de Duitse eenwording.

 

In 1997 trad hij toe tot het Bestuur van de Atlantische Commissie. Hij onderscheidde zich door zijn voorstellen om zijn geliefde thema ‘Duitsland’ prominent op het jaarprogramma te zetten. Ook trad hij regelmatig op als spreker bij internationale conferenties van de Atlantische Commissie en bij het StudiumGenerale, waar hij de (jongere) deelnemers wist te verrassen en te boeien met zijn inzichten op monetair en politiek gebied, twee zaken die volgens hem nauw met elkaar samenhangen.

 

In oktober vorig jaar trad hij op eigen verzoek af als bestuurder. De Atlantische Commissie is hem veel dank verschuldigd voor zijn onvoorwaardelijke steun en bijdragen aan het jaarprogramma.

 

Bram Boxhoorn, 6 januari 2017

Nieuwjaarsbijeenkomst: Matt Mayer

Op maandag 16 januari organiseerden de Atlantische Commissie en Jonge Atlantici een programma in De Balie in Amsterdam over: (President) Trump’s Foreign Policy: What (not) to expect?

 

De spreker was Matt A. Mayer (President van Opportunity Ohio en Visiting Fellow bij het American Enterprise Institute). De avond werd gemodereerd door Paul Brill (buitenlandcolumnist van De Volkskrant).

 

Lees hier een verslag van de bijeenkomst. Binnenkort volgt ook een videoverslag.

Bijeenkomst en uitreiking scriptieprijs

Op donderdag 15 december organiseerden de Atlantische Commissie en Jonge Atlantici een dubbelprogramma in Studio Dudok in Den Haag.

 

 

 

Allereerst hield Ton van Loon (lid van het Algemeen Bestuur van de Atlantische Commissie) een inleiding over ‘Europese defensie na de Amerikaanse presidentsverkiezingen’ .

 

Daarna volgde de feestelijke uitreiking van de Dwight D. Eisenhower-scriptieprijs 2015-2016 van de Atlantische Commissie. Deze tweejaarlijkse prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste masterscriptie over moderne trans-Atlantische betrekkingen. Er dongen ditmaal vijf kandidaten mee.

 

Winnaar werd de scriptie van Anne van Wijk (Universiteit Utrecht) getiteld FDR’S intentions prior to Pearl Harbor: the Dutch perspective. Op basis van uitstekend archiefonderzoek onderzocht zij de 'backdoor'-theorie, volgense welke Franklin Roosevelt een conflict met Japan zou hebben uitgelokt om de VS een reden te geven deel te nemen aan de Tweede Wereldoorlog. Van Wijks scriptie draait om de vraag in hoeverre de Nederlandse autoriteiten (met name in Nederlands-Indië) op de hoogte waren van Roosevelts plannen. De scriptie raakt daarmee de fundamenten van de trans-Atlantische betrekkingen.

 

Als beloning mag Anne van Wijk volgend jaar deelnemen aan het StudiumGenerale-programma van de Atlantische Commissie. Een bewerking van haar scriptie wordt volgend jaar gepubliceerd in Atlantisch Perspectief.

 

De overige kandidaten en hun scripties waren:

  • Jan van Dorp (London University College): The Brussels wall and a European security architecture. NATO-EU cooperation in the context of the Ukrainian crisis
  • Daan de Geus (Universiteit Utrecht): From Infamy to Evil: the development of presidential post-cataclysm rhetoric, Franklin Delano Roosevelt following Pearl Harbor and George Walker Bush (post-)9/11
  • Willem de Grave (Universiteit van Amsterdam): Who is ready to bleed for the United States? European support for US-led missions after the Cold War
  • Martijn Maathuis (Nederlandse Defensie Academie): The European Union and coercive diplomacy: an unhappy relationship?

Lees hier een verslag van de bijeenkomst, of bekijk hier een videoverslag.

 

Afscheidscollege Marianne van Leeuwen

Op vrijdag 11 november gaf Marianne van Leeuwen haar afscheidscollege als bijzonder hoogleraar Moderne Trans-Atlantische Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Zij bekleedde deze leerstoel, die is ingesteld door de Atlantische Commissie, sinds 2009.

 

U kunt het college terugkijken, of de tekst downloaden.

 

 

01-11-2016

>>> Studiereis journalisten naar Verenigde Staten

21-09-2016

>>> Public Meeting: 'Disinformation as a Weapon in Hybrid Warfare'

11-07-2016

>>> NAVO-top Warschau: interview directeur Bram Boxhoorn

04-05-2016

>>> Seminar: NATO Summit in Warsaw

21-03-2016

>>> Lunch Meeting: Alexander Vershbow

02-03-2016

>>> Opinieonderzoek NAVO

23-02-2016

>>> Bijeenkomst: Robert D. Kaplan

21-01-2016

>>> Publieksbijeenkomst: Walter Russell Mead

14-01-2016

>>> Publieksbijeenkomst: Onderzeedienst

25-11-2015

>>> Publieksbijeenkomst: James Sherr
>>> Oudere nieuwsberichten
partners
(c) 2006 - 2017, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.